misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe pralinki

Pralinki z likierem i rodzynkami

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Takie małe pralinki, a tak cieszą. Doskonałe na tzw babski wieczór. Niepozorny dodatek do pogaduszek,

Pralinki z likierem i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pralinki z likierem i rodzynkami

 

  • 120 g mlecznej czekolady

 

  • Nadzienie:

 

Sposób przygotowania:

Pralinki z likierem i rodzynkami
Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki dajemy do miseczki i topimy w kąpieli wodnej.



Następnie pędzelkiem nanosimy cieniutką warstwę czekolady w każdym serduszku. Tak "pomalowane" foremki wstawiamy na 5 minut do lodówki.



Po 5 minutach po raz drugi malujemy foremki czekoladą i wstawiamy na kolejne 5 minut do lodówki.



Po upływie kolejnych 5 minut foremki po raz trzeci i zarazem ostatni malujemy czekoladą i wstawiamy na 10 minut do lodówki, by czekolada dokładnie zastygła.



W tym czasie zajmujemy się zrobieniem nadzienia.



Nadzienie:



Rodzynki należy przebrać i pozbawić ewentualnych "ogonków. Następnie bardzo drobno je kroimy, po czym przekładamy je do miseczki i zalewamy likierem śmietankowym i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. Jeśli masa wyda nam się zbyt luźna należy do niej dodać jeszcze trochę stopionej w kąpieli wodnej białej czekolady. Jeśli zaś wyda nam się zbyt gęsta dodajemy do niej trochę likieru.



Wyjmujemy foremki z lodówki.



Do każdej nakładamy nadzienie, które ma sięgać do 3/4 wysokości foremki.



Pozostała mleczną czekoladą zamykamy każdą czekoladkę.Tak przygotowane czekoladki wstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Łatwiej wyjdą z foremek.



Po upływie 30 minut wyjmujemy pralinki z foremek.
Pralinki z likierem i rodzynkami
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka nanosimy na foremki
Pralinki z likierem i rodzynkami
Gdy zastygnie trzecia warstwa czekolady wyjmujemy foremki z lodówki
Pralinki z likierem i rodzynkami
Rodzynki drobno kroimy zalewamy likierem i dodajemy stopioną biała czekoladę
Pralinki z likierem i rodzynkami
Przygotowanym nadzieniem napełniamy foremki a następnie zamykamy je pozostała mleczną czekoladą