Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pralinki z nadzieniem miętowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pralinki w kształcie dinozaurów z czekolady deserowej, z nadzieniem o smaku miętowym. Dzieci były nimi zachwycone:)

Pralinki z nadzieniem miętowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pralinki z nadzieniem miętowym

 

  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki syropu miętowego
  • 1 czubata łyżka mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Pralinki z nadzieniem miętowym
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę rozsmarować za pomocą pędzelka w foremce na pralinki. Foremkę wstawić na 10 minut do zamrażalnika. W ten sam sposób zrobić jeszcze dwie warstwy z czekolady. Masło przełożyć do garnka. Dodać do niego cukier i syrop miętowy. Podgrzewać, aż masło się roztopi i wszystko się połączy. Masę przestudzić, dodać do niej mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Miętową masę rozłożyć do foremek prawie do pełna. Ponownie włożyć od zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie na nadzieniu rozłożyć pozostałą roztopioną czekoladę deserową. Wstawić do zamrażalnika na ok. pół godziny. Po tym czasie pralinki delikatnie wyjąć z foremki.
Pralinki z nadzieniem miętowym
Czekolada połamana na mniejsze kawałki i roztopiona w kąpieli wodnej.
Pralinki z nadzieniem miętowym
Foremka do pralinek posmarowana roztopioną czekoladą.
Pralinki z nadzieniem miętowym
Mleko w proszku dodane do przestudzonej miętowej masy.
Pralinki z nadzieniem miętowym
Miętowa masa nałożona do foremek z czekoladą.