SUPERPRZEPIS

Pralinki ze skórką pomarańczową

  • 23
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Pralinki ze skórką pomarańczową Więcej zdjęć (5)

Małe czekoladki z białej czekolady z nadzieniem ze skórki pomarańczowej i likieru, zrobione na prezent.

Składniki:

Pralinki ze skórką pomarańczową

 

 

  • Nadzienie:

 

  • 1/2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 20 g mlecznej czekolady
  • 20 - 25 ml likieru czekoladowego

 

  • Do ozdobienia:

 

  • 5 ml białej czekolady
  • 1 kropla zwykłego mleka skondensowanego
  • odrobina różowego lub czerwonego barwnika

 

Sposób przygotowania:

Pralinki ze skórką pomarańczową
Białą czekoladę łamiemy na małe kawałki i topimy w kąpieli wodnej. Gdy stanie się płynna za pomocą pędzelka smarujemy nią każdą foremkę. Pierwsza warstwa, którą naniesiemy powinna być cieniutka. Następnie wkładamy formę na 5 minut do lodówki, by czekolada stężała.



Następnie po raz drugi malujemy foremki białą czekoladą i ponownie wstawiamy na 5 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki po raz trzeci, a zarazem ostatni malujemy wnętrza foremek biała czekoladą i wstawiamy na 10 minut do lodówki.



W tym czasie zajmujemy się nadzieniem.



Skórkę pomarańczową (u mnie przyznaję się bez bicia była kupna) kroimy bardzo drobno. Mleczną czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Gdy stanie się płynna dodajemy do niej skórkę pomarańczową i odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy czekolada będzie chłodna, ale nie twarda!!! dodajemy do niej likier czekoladowy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą napełniamy czekoladki. Z lodówki wyjmujemy pokryte czekoladą foremki.



Do każdej pralinki nakładamy nadzienie, które powinno sięgać do 3/4 wysokości czekoladki.Pozostałą biała czekoladą zamykamy pralinki. Tak przygotowane czekoladki wstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Łatwiej wyjdą z foremek.



Po upływie 30 minut wyjmujemy pralinki z foremek.



Dekoracja:



Do kubeczka dajemy mleko skondensowane i za pomocą wykałaczki dodajemy barwnik w proszku. Te barwniki są bardzo wydajne więc wystarczy dosłownie odrobinka. Całość mieszamy. Gdy barwnik zostanie rozprowadzony dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i dokładnie łączymy. Powstała różową lub czerwoną czekoladą dekorujemy pralinki.



Używając tej konkretnej formy należy zwrócić baczną uwagę żeby dobrze pokryć wszystkie łączenia typu głowa z rączkami inaczej przy wyjmowaniu mogą się nam dziać dziwne rzeczy:)
Pralinki ze skórką pomarańczową
Gdy czekolada stanie się płynna za pomocą pędzelka smarujemy nią każdą foremkę
Pralinki ze skórką pomarańczową
Każdą foremkę smarujemy trzy razy każdą następną warstwą czekolady nakładamy gdy poprzednia dobrze zastygnie
Pralinki ze skórką pomarańczową
Każdą pralinkę napełniamy nadzieniem a następnie zamykamy pozostałą białą czekoladą
Pralinki ze skórką pomarańczową
Czekoladki po dokładnym zastygnięciu wyjmujemy z formy