SUPERPRZEPIS

Pralinki z nadzieniem piernikowym

  • 15
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Pralinki z nadzieniem piernikowym Więcej zdjęć (5)

Czekoladki ze świątecznym akcentem. To doskonały pomysł na świąteczny prezent wykonany własnoręcznie.

Składniki:

Pralinki z nadzieniem piernikowym

 

  • 150g białej czekolady
  • 50g mlecznej czekolady
  • 1 mleko skondensowane w tubce kakaowe
  • szczypta przyprawy do piernika

 

  • Dodatkowo:

 

  • foremki do robienia czekoladek
  • pędzelek

Sposób przygotowania:

Pralinki z nadzieniem piernikowym
Białą czekoladę połamać na kawałki dać ją do miseczki i stopić w kąpieli wodnej. Następnie za pomocą pędzelka nanieść cieniutką warstwę czekolady na każdą foremkę i schładzamy w lodówce przez 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy foremki i ponownie malujemy foremki czekoladą i ponownie schładzamy w lodówce przez 5 minut. Po wyjęciu z lodówki po raz trzeci i ostatni smarujemy foremki biała czekoladą i umieszczamy je na 10 minut w lodówce tak by czekolada dobrze zastygła.



W czasie gdy foremki wysmarowane czekoladą leżą w lodówce zajmujemy się nadzieniem.



Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki dajemy do miseczki i topimy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie już płynna dodajemy do niej ok 15-20ml mleka skondensowanego czekoladowego oraz szczyptę przyprawy do piernika. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.Po wyjęciu foremek z lodówki napełniamy je nadzieniem.



Do każdej foremki dajemy masę. Masy dajemy do 3/4 wysokości foremek. Pozostałą białą czekoladą "zamykamy" pralinki. Nakładamy łyżeczką czekoladę na foremkę i nożem rozsmarowujemy ją po całej powierzchni. Tak przygotowane pralinki dajemy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej, by nikt ich nie ruszał przez przynajmniej 30 minut. Łatwiej wyjdą z foremek. Po upływie30 minut (a właściwie czatowaniu pod lodówką, by czekoladki same nie wyszły) wyjmujemy pralinki z foremek.



Teraz liczy się inwencja twórcza:) Ja swoje czekoladki ozdobiłam czekoladą, którą wcześniej zabarwiłam barwnikami w proszku. Barwiłam ją metodą prób i błędów. Dopiero za trzecim razem udało mi się nie zepsuć czekolady i była płynna.

Szkoda tylko, że pogoda się popsuła i zdjęcia wyszły nieostre.
Pralinki z nadzieniem piernikowym:)
Gdy czekolada w foremkach dobrze zastygła napełniamy je masą a następnie "zamykamy"białą czekoladą
Pralinki z nadzieniem piernikowym:)
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka nanosimy na foremki
Pralinki z nadzieniem piernikowym:)
Czekoladę barwimy za pomocą barwników spożywczych
Pralinki z nadzieniem piernikowym:)
Połamaną białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej