edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Prażone jabłka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prażone jabłka do słoików na zimę. Możemy wykorzystać je jako dodatek do ciast, naleśników, deserów czy jako smarowidło na kanapki.

Prażone jabłka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prażone jabłka

 

  • 2 kg kwaśnych jabłek antonówka, szara reneta lub innych
  • Około 1/2 wody
  • Cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Prażone jabłka
1. Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy i wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę.

2. Przekładamy pokrojone jabłka do dużego garnka i podlewamy wodą. Gotujemy na małym ognia od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aż do rozpadnięcia się jabłek na jednolitą masę. W razie potrzeby należy podlać dodatkowo wodą. 

3. Do rozprażonych jabłek dodajemy cukier i smażymy jeszcze przez kilkanaście minut.

4. Ostudzone jabłka przekładamy do słoików i pasteryzujemy. 
Prażone jabłka
Jabłka kwaśne typu antonówka lub szara reneta, papierówka
Prażone jabłka
Jabłka myjemy, kroimy i wydrążamy z nich gniazda nasienne
Prażone jabłka
Pokrojone drobno jabłka przekładamy do dużego garnka
Prażone jabłka
Jabłka smażymy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu łyżką drewnianą