Sposób przygotowania:
Prażone jabłka
1. Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy i wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę.
2. Przekładamy pokrojone jabłka do dużego garnka i podlewamy wodą. Gotujemy na małym ognia od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aż do rozpadnięcia się jabłek na jednolitą masę. W razie potrzeby należy podlać dodatkowo wodą.
3. Do rozprażonych jabłek dodajemy cukier i smażymy jeszcze przez kilkanaście minut.
4. Ostudzone jabłka przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
2. Przekładamy pokrojone jabłka do dużego garnka i podlewamy wodą. Gotujemy na małym ognia od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aż do rozpadnięcia się jabłek na jednolitą masę. W razie potrzeby należy podlać dodatkowo wodą.
3. Do rozprażonych jabłek dodajemy cukier i smażymy jeszcze przez kilkanaście minut.
4. Ostudzone jabłka przekładamy do słoików i pasteryzujemy.