renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Dżem z węgierek z kakao

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dżem z węgierek z kakao czyli jak to moje dzieci mówią zdrowa wersja popularnej "nutelli". Polecam nie tylko do chleba, ale również do naleśników i wypieków.

Dżem z węgierek z kakao Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem z węgierek z kakao

 

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 100 g cukru
  • 100 g kakao naturalnego

Sposób przygotowania:

Dżem z węgierek z kakao

Etap 1

Dżem z węgierek z kakao
Śliwki węgierki należy wymyć i wypestkować.

Na początek, myjemy i pestkujemy śliwki węgierki.

Etap 2

Dżem z węgierek z kakao
W kolejnym kroku śliwki należy zblendować.

Następnie śliwki blendujemy.

Etap 3

Dżem z węgierek z kakao
Dodajemy cukier i mieszamy aż cały się rozpuści.

Następnie dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.

Etap 4

Dżem z węgierek z kakao
Na koniec masę śliwkowa mieszamy z kakao i zaczynamy gotować.

W kolejnym kroku wsypujemy kakao i po wymieszaniu zaczynamy gotować.

Etap 5

Dżem z węgierek z kakao
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcamy.

Gotujemy - "smażymy" dżem przez około godzinę. Powinien w tym czasie zgęstnieć. Po tym czasie przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy gorący. Odwracamy słoiki do góry dnem, okrywamy kocem i tak pozostawiamy do ostygnięcia.