alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Pikantny sos pomidorowy z cukinii do spaghetti

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolejny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii. Idealny do mięsa mielonego jak również do fileta z kurczaka pokrojonego w kostkę.

Pikantny sos pomidorowy z cukinii do spaghetti Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pikantny sos pomidorowy z cukinii do spaghetti

 

  • 2 kg cukinii
  • 2 kg pomidorów
  • 0,5 kg papryczek ostrych
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/4 szkl octu
  • 4 łyzki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Pół łyżeczki pieprzu mielonego

Sposób przygotowania:

Pikantny sos pomidorowy z cukinii do spaghetti
Pomidory myjemy i kroimy na kawałki.

Cukinię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu.

Czosnek i cebule, obieramy i kroimy w kostkę lub pióra, papryki drobno kroimy. Przekładamy na patelnię i podsmażamy na oleju.

Dorzucamy do cukinii. Blendujemy, dodajemy ocet, cukier i przyprawy. Gotujemy, aż sos będzie gęsty.

Przekładamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy 15 min.
Pomidorowy z cukinii do spaghetti
Pomidory kroimy na kawałki, cukinię w kostkę
Pomidorowy z cukinii do spaghetti
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, papryczki drobno kroimy
Pomidorowy z cukinii do spaghetti
Wszystko razem blendujemy, dodajemy pozostałe składniki