Sposób przygotowania:
Prażuchy jak u babci
Ziemniaki obieramy i gotujemy tradycyjnie.
Przed końcówką gotowania ziemniaków, boczek lub słoninę kroimy w kostkę i podsmażam. Dodajemy odrobinę soli do smaku.
Po ugotowaniu ziemniaków odlewamy wodę, zagniatamy ziemniaki. Następnie dodajemy mąkę i bardzo szybko, energicznym ruchem mieszamy.
Dwiema łyżkami nakładamy ziemniaki w taki sposób, aby powstawały z nich bryłki (kształt prażuchów formujemy naprzemiennie przekładając je z łyżki na łyżkę).
Uformowane prażuchy układamy warstwowo w naczyniu po każdej warstwie oblewając je przygotowanym tłuszczem ze skwarkami. Czynność wykonujemy w miarę sprawnie, zanim prażuchy zaczną stygnąć i gęstnieć.
Gotowe prażuchy spożywamy na ciepło same, z surówką, kapustą czy też innym, dowolnym dodatkiem. Pasuje do nich kwaśne mleko czy też inny nabiał.
Przed końcówką gotowania ziemniaków, boczek lub słoninę kroimy w kostkę i podsmażam. Dodajemy odrobinę soli do smaku.
Po ugotowaniu ziemniaków odlewamy wodę, zagniatamy ziemniaki. Następnie dodajemy mąkę i bardzo szybko, energicznym ruchem mieszamy.
Dwiema łyżkami nakładamy ziemniaki w taki sposób, aby powstawały z nich bryłki (kształt prażuchów formujemy naprzemiennie przekładając je z łyżki na łyżkę).
Uformowane prażuchy układamy warstwowo w naczyniu po każdej warstwie oblewając je przygotowanym tłuszczem ze skwarkami. Czynność wykonujemy w miarę sprawnie, zanim prażuchy zaczną stygnąć i gęstnieć.
Gotowe prażuchy spożywamy na ciepło same, z surówką, kapustą czy też innym, dowolnym dodatkiem. Pasuje do nich kwaśne mleko czy też inny nabiał.