Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Prażynki ziemniaczane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Złociste i chrupiące prażynki ziemniaczane najlepiej smakują w prost z patelni. Są świetnym dodatkiem do dań.

Prażynki ziemniaczane

Składniki:

Prażynki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Prażynki ziemniaczane
Obrane i umyte ziemniaki ugotuj, a kiedy będą miękkie odcedź je i odstaw do wystudzenia. Ostudzone ziemniaki przetrzyj przez praskę i dodaj do nich jajko, sól oraz mąkę ziemniaczaną, całość dokładnie zagnieć.

Z tak powstałego ciasta formuj niezbyt cienkie wałki i wycinaj z nich pojedyncze kluseczki.

Kluseczki rzucaj na wrzącą wodę i gotuj do momentu aż wypłyną, po ugotowaniu wyjmij je z wody i odstaw do wystudzenia.

Prażynki smaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, podawaj kiedy będą chrupiące.

Tagi:

ziemniaki