Sposób przygotowania:
Spaghetti z krewetkami i warzywami po azjatyckuPrzygotowanie i marynowanie krewetek
Przygotowujemy krewetki: odcinamy główki, zdejmujemy pancerzyki (polecam ugotować na nich bulion), usuwamy jelitka. Krewetki umieszczamy w miseczce, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól, polewamy oliwą.
Większą część pęczka kolendry siekamy (włącznie z łodyżkami, które kryją w sobie dużo smaku).
Chili i czosnek kroimy drobno. Powyższe składniki dodajemy do krewetek, mieszamy.
Zamarynowane krewetki przykrywamy, odstawiamy do lodówki (ja odstawiłam na dobę).
Przygotowanie warzyw
Warzywa myjemy.
Cukinię i paprykę kroimy jak na zdjęciu.
Cebulę kroimy w kostkę.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
Smażenie warzyw
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę. Wrzucamy cukinię i paprykę, smażymy, aż zmiękną.
Warzywa przyprawiamy solą, pieprzem, oregano.
Smażenie krewetek
Z patelni zdejmujemy warzywa, ponownie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy krewetki.
Smażymy, aż się zaróżowią, solimy. Dodajemy warzywa i bulion.
Dodanie mleka kokosowego i pomidorków
Po kilku minutach dodajemy mleko kokosowe i pomidorki koktajlowe. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Połączenie z makaronem
W czasie przygotowywania sosu gotujemy makaron.
Odsączony makaron łączymy z sosem, mieszamy, podgrzewamy chwilę razem.
Gotowe danie posypujemy pozostałą kolendrą i wykładamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem.