Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Spaghetti z krewetkami i warzywami po azjatycku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Spaghetti z krewetkami to jedno z moich ulubionych dań - jest szybkie i pyszne. Tym razem przygotowałam spaghetti z krewetkami i warzywami (z cukinią, papryką i pomidorkami koktajlowymi), w azjatyckim stylu (ze świeżą kolendrą i mlekiem kokosowym).

Spaghetti z krewetkami i warzywami po azjatycku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Spaghetti z krewetkami i warzywami po azjatycku

 

  • 450 g surowych krewetek 40/60
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • cytryna
  • pęczek świeżej kolendry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2/3 szklanki bulionu (ja dałam bulion przygotowany na pancerzach krewetek)
  • oliwa
  • 300 g makaronu spaghetti
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • starty parmezan do posypania spaghetti

Sposób przygotowania:

Spaghetti z krewetkami i warzywami po azjatycku

Przygotowanie i marynowanie krewetek

Spaghetti z krewetkami i warzywami po azjatycku
Krewetki marynujemy w oliwie z chili, kolendrą i czosnkiem oraz sokiem z cytryny

Przygotowujemy krewetki: odcinamy główki, zdejmujemy pancerzyki (polecam ugotować na nich bulion), usuwamy jelitka. Krewetki umieszczamy w miseczce, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól, polewamy oliwą.

Większą część pęczka kolendry siekamy (włącznie z łodyżkami, które kryją w sobie dużo smaku).

Chili i czosnek kroimy drobno. Powyższe składniki dodajemy do krewetek, mieszamy.

Zamarynowane krewetki przykrywamy, odstawiamy do lodówki (ja odstawiłam na dobę).

Przygotowanie warzyw

Spaghetti z krewetkami i warzywami po azjatycku
Do spaghetti wykorzystałam cukinię i paprykę

Warzywa myjemy.

Cukinię i paprykę kroimy jak na zdjęciu.

Cebulę kroimy w kostkę.

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.

Smażenie warzyw

Spaghetti z krewetkami i warzywami po azjatycku
Warzywa smażymy na oliwie, doprawiamy solą, pieprzem i oregano

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę. Wrzucamy cukinię i paprykę, smażymy, aż zmiękną.

Warzywa przyprawiamy solą, pieprzem, oregano.

Smażenie krewetek

Spaghetti z krewetkami i warzywami po azjatycku
Krewetki smażymy, aż się zaróżowią, dodajemy bulion

Z patelni zdejmujemy warzywa, ponownie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy krewetki.

Smażymy, aż się zaróżowią, solimy. Dodajemy warzywa i bulion.

Dodanie mleka kokosowego i pomidorków

Spaghetti z krewetkami i warzywami po azjatycku
Dodajemy mleko kokosowe i pomidorki

Po kilku minutach dodajemy mleko kokosowe i pomidorki koktajlowe. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Połączenie z makaronem

Spaghetti z krewetkami i warzywami po azjatycku
Sos łączymy z makaronem

W czasie przygotowywania sosu gotujemy makaron.

Odsączony makaron łączymy z sosem, mieszamy, podgrzewamy chwilę razem.

Gotowe danie posypujemy pozostałą kolendrą i wykładamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem.