Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Leszcz pieczony w kawie z nutą cynamonu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatna ryba o oryginalnym, nie codziennym smaku kawy z sosem sojowym i nutą cynamonu. Propozycja przygotowania ryby na świąteczny stół czy też wykwintną kolację we dwoje. Jej smak idealnie komponuje się z lampką czerwonego wina.

Leszcz pieczony w kawie z nutą cynamonu

Składniki:

Leszcz pieczony w kawie z nutą cynamonu

 

  • 2 oczyszczone tuszki leszcza
  • kolorowy pieprz świeżo mielony
  • sól świeżo mielona
  • 150 ml mocnej kawy
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 8 plastrów cytryny

Sposób przygotowania:

Leszcz pieczony w kawie z nutą cynamonu
Skórę ryb naciąć na ukos, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. 

Kawę połączyć z sosem sojowym oraz cynamonem.

Ryb umieścić w naczyniu żaroodpornym zalać przygotowanym płynem, nasmarować nim rybę także od środka.

Odstawić na 2-3 godz do lodówki, w między czasie przekręcić ryby na drugą stronę.

W każdej od środka i na grzbiecie umieścić po dwa plastry cytryny.

Piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.