Sposób przygotowania:
Smażone ziemniaczane kulki
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy studzimy i ubijamy tłuczkiem. Do ziemniaków dodajemy margarynę, żółtka, sól pieprz i zioła. Mieszamy.
Z białek ubijamy pianę, dodajemy ją na końcu do ziemniaków. Z ciasta formujemy nie duże kulki, a następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na gorącym głębokim oleju obracając ze wszystkich stron, aby usmażyły się na rumiano. Smażymy około 10 minut.
Idealny dodatek do mięs u surówek. Wychodzi sto sztuk. Przy formułowaniu kulek, gdy ciasto jest zbyt lepkie ręce posypujemy lekko mąką pszenną.
Z białek ubijamy pianę, dodajemy ją na końcu do ziemniaków. Z ciasta formujemy nie duże kulki, a następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na gorącym głębokim oleju obracając ze wszystkich stron, aby usmażyły się na rumiano. Smażymy około 10 minut.
Idealny dodatek do mięs u surówek. Wychodzi sto sztuk. Przy formułowaniu kulek, gdy ciasto jest zbyt lepkie ręce posypujemy lekko mąką pszenną.
małe_miki