aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Smażone ziemniaczane kulki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 100
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Ziemniaczane kulki to idealny dodatek do dań mięsnych i surówek. Polecam więc każdemu smakoszowi ziemniaków!

Smażone ziemniaczane kulki

Składniki:

Smażone ziemniaczane kulki

 

Sposób przygotowania:

Smażone ziemniaczane kulki
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy studzimy i ubijamy tłuczkiem. Do ziemniaków dodajemy margarynę, żółtka, sól pieprz i zioła. Mieszamy.

Z białek ubijamy pianę, dodajemy ją na końcu do ziemniaków. Z ciasta formujemy nie duże kulki, a następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na gorącym głębokim oleju obracając ze wszystkich stron, aby usmażyły się na rumiano. Smażymy około 10 minut.

Idealny dodatek do mięs u surówek. Wychodzi sto sztuk. Przy formułowaniu kulek, gdy ciasto jest zbyt lepkie ręce posypujemy lekko mąką pszenną.  

Tagi:

ziemniaki