SUPERPRZEPIS

Najlepsze domowe bajgle

  • 8
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Najlepsze domowe bajgle Więcej zdjęć (5)

Dawno zapomniany przeze mnie przepis.Bajgle wychodzą bardzo pyszne.Mnie najlepiej smakują rozkrojone i posmarowane masełkiem.Polecam na śniadanie lub kolację.

Składniki:

Najlepsze domowe bajgle

 

 

Sposób przygotowania:

Najlepsze domowe bajgle
1.Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem,następnie dodajemy jajka i lekko rozmącamy,na koniec dodajemy sól i stopniowo mąkę,zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę,żeby ciasto wyrosło. 2.Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części.Z każdej części toczymy długi wałek,z połowy wałka formujemy kółko,a pozostałym ciastem oplatamy formując obwarzanek. 3.W garnku gotujemy wodę ,którą lekko solimy i słodzimy.Do wody wrzucamy partiami precle i gotujemy kilka sekund,następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i osuszamy na papierowym ręczniku. 4.Precle układamy na suchej blaszce. 5.Następnie pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Najlepsze domowe bajgle
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.
Najlepsze domowe bajgle
Z wyrośniętego ciasta formujemy na stolnicy bajgle.
Najlepsze domowe bajgle
Następnie uformowane bajgle chwilę gotujemy.
Najlepsze domowe bajgle
Ugotowane bajgle układamy na blasze i pieczemy.

Tagi:

jajko jajka