Sposób przygotowania:
Dyniowe precle na słodko
CIASTO: Mleko delikatnie podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, 3 łyżki mąki i jedną łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Między czasie rozpuszczamy masło i studzimy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól, dynie oraz stopniowo w miarę wyrabiania dodajemy mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać odrobine mleka. Ilość mleka zależy od gęstości dodanego purée z dyni ( Jeśli była ona gęsta potrzeba więcej mleka, jeśli rzadsza mleka dajemy mniej). Gdy ciasto jest gotowe (odchodzi od dłoni i garnka) przykrywamy je i pozostawiamy do podrośnięcia. Ciasto rośnie około 1 godziny.Wyrośnięte wykładamy na stolnicę. Dzielimy na około 16 części. Z każdej części formujemy wałek o długości około 30-40 cm. Wałek zaginamy w połowie, zaplatając końce. Zaplecione końce zawijamy ku górze formując w ten sposób precla. Uformowane precle przekładamy na przygotowaną blaszkę. Układamy miejscem łączenia do spodu. Precle smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy do lekkiego podrośnięcia. Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w 180°C. Upieczone, jeszcze ciepłe smarujemy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami. Pozostawiamy do ostygnięcia ciasta i zastygnięcia lukru.WYKOŃCZENIE: Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder i cały czas mieszamy do uzyskania gęstego, jednolitego (bez kawałków cukru) lukru. Ciepłe precle smarujemy za pomocą pędzelka lukrem. Posypujemy orzechami.