Sposób przygotowania:
Jabłkowe precleETAP 1
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach dodajmy do nich łyżkę cukru i dokładnie wysmażamy na gęsta marmoladę. Gotową studzimy. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego dodajemy mus jabłkowy, jajko, cynamon, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość mąki może ulec zmianie. Wszystko zależy jakiej gęstości mamy wysmażone jabłka. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy do niego tłuszcz.
ETAP 2
Gdy ciasto odchodzi od dłoni i garnka przykrywamy je i pozostawiamy do podrośnięcia na około 1 godzinę.
ETAP 3
Wyrośnięte wykładamy na stolnicę. Dzielimy na około 15 części. Z każdej części formujemy wałek o długości około 30 cm. Wałek zaginamy w połowie, zaplatając końce. Zaplecione końce zawijamy ku górze formując w ten sposób precla.
ETAP 4
W miseczce łączymy cukier trzcinowy z cynamonem.
ETAP 5
Uformowane precle przekładamy na przygotowaną blaszkę. Układamy miejscem łączenia do spodu.
Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem cynamonowym z wierzchu. Pozostawiamy je na około 15 minut by podrosły.
Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w 180°C do zrumienienia.