Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Profiterolki z sosem karmelowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Profiterolki klasyczne francuskie ciastko z ciasta parzonego wypełnione bitą śmietaną i podane na sosie karmelowym.

Profiterolki z sosem karmelowym

Składniki:

Profiterolki z sosem karmelowym

 

  • 125g mąki
  • 125ml wody
  • 50g masła
  • 2-3 jaja
  • 0,5ml kremówki 36%
  • sos karmelowy
  • mleczna czekolada
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Profiterolki z sosem karmelowym
Do rondelka wrzucić wodę i masło, całość zagotować. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i ucierać na gładką masę, zdjąć z ognia ciągle ucierając. Do ostudzonego ciasta wbijać po jednym jajku cały czas ucierając, gotowe ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj małe porcje ciasta na blachę nasmarowaną olejem i oprószoną mąką, piec w 200 stopniach przez 20min. Przekrojone ciastka nadziać ubitą z odrobiną cukru kremówką, i podawać z sosem karmelowym i mleczną czekoladą.

Tagi:

czekolada sosy