Sposób przygotowania:
Ptysie z sosem jagodowym
Tłuszcz rozpuścić, dolac wodę i gotować aż zawrze. Wsypac mąke i wymieszać aż powstanie gęsta kula. Gdy się przestudzi wbić jajka i wsypac proszek. Dobrze wymieszać i na blasze nakładać łyżką okragłe plamy ciasta. Piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zimne ptysie przeciąc na pół.
Ugotowac budyn i przestudzić. Masło utrzeć na puch i dodawac po łyżce zimnego budyniu cały czas miksująć. Masę delikatnie wymieszać z borówkami tak, aby ich nie rozgnieść.
Ptysie przełożyć masą.
Jagody rozgotowac na wolnym ogniu. Wsypac cukier i chwilę pogotować. Zimnym sosem polac ptysie.
Ugotowac budyn i przestudzić. Masło utrzeć na puch i dodawac po łyżce zimnego budyniu cały czas miksująć. Masę delikatnie wymieszać z borówkami tak, aby ich nie rozgnieść.
Ptysie przełożyć masą.
Jagody rozgotowac na wolnym ogniu. Wsypac cukier i chwilę pogotować. Zimnym sosem polac ptysie.