julcia12437

julcia12437

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Prościutkie Beziki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne, delikatne w smaku bezy. Idealne jako dekoracja do ciast tych na zimno i tych na ciepło :)

Prościutkie Beziki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prościutkie Beziki

 

  • 4 białka
  • 16 g cukru waniliowego
  • sok z cytryny do utrwalenia piany
  • 1 szklanka cukru pudru
  • margaryna do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Prościutkie Beziki
Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodając cukier puder. Gdy piana będzie prawie ubita, wsypujemy cukier waniliowy - dalej ubijamy. Do ubitej piany dodajemy parę kropel soku z cytryny, aby ją utrwalić. Do szprycy nakładamy pianę i na wysmarowaną tłuszczem blachę wyciskamy bezy. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Tak przygotowanymi bezikami możemy udekorować nasze ciasto. Smacznego :)
Prościutkie Beziki
Białka jajka przekładamy do miski i ubijamy
Prościutkie Beziki
Ubijamy pianę z białek stopniowo dodając cukier puder
Prościutkie Beziki
Gdy piana będzie prawie ubita wsypujemy cukier waniliowy gdy piana będzie ubita dodajemy sok z cytryny gotową pianę nakładamy do szprycy i robimy bezy
Prościutkie Beziki
Beziki pieczemy 30 minut w 160 stopni w blaszce wysmarowanej masłem żeby bezy ładnie zeszły z blachy