Robirto

Robirto

Kuchcik
[Przepisów: 25]

Prosiak z rusztu

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Najlepszy na swojskie wesela

Prosiak z rusztu

Składniki:

Prosiak z rusztu

 

  • 1 średni prosiak
  • sól pieprz
  • 1 filiżanka oliwy
  • 2 cytryny

Sposób przygotowania:

Prosiak z rusztu
Prosiaka opalamy dokładnie nad świeca (usuwamy w ten sposób sierść ) myjemy dokładnie i nadziewamy na rożen wzdłuż kręgosłupa następnie nacieramy go dokładnie sokiem z cytryny solimy i posypujemy pieprzem.Cienkim drucikiem lub grubym sznurkiem przywiązujemy ratki do rożna i zaszywamy brzuch Odstawiamy rożen pozycji pionowej na kilka godzin opiekamy nad żarzącym się węglem drzewnym szybko obracając co jakiś czas malujemy prosiaka oliwą zmieszaną z sokiem cytryny i pieczemy na złoty kolor.