myszka25

myszka25

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

prosta wątróbka z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

prosty i sycący obiad, nie za trudny w przygotowaniu

prosta wątróbka z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

prosta wątróbka z kaszą gryczaną

 

  • 550g wątróbki kurzej
  • 2 łyżki mąki
  • ulubiona przyprawa do mięs(ja używam knnora do mięs)
  • 2 duże cebule
  • kasza gryczana ok szklanki
  • szczypta majeranku
  • kostka rosołowa lub mięsna

Sposób przygotowania:

prosta wątróbka z kaszą gryczaną
Gotujemy wode na kaszę. Wątróbkę myjemy, kroimy na kawałeczki, podsmażamy na niewielkiej liości oleju doprawiamy, cebule kroimy drobno i wrzucamy do wątróbki. Podsmażamy ok 10 min, po czym zalewamy wszystko ok. pół litra wody, jak się zagotuje dodajemy kostkę rosołową, przykrywamy. Dusimy na małym ogniu, po czym jak się zagotuje dodajemy kostke rosołową, dodajemy szczypte majeranku i znów gotujemy przez 10 min, łyżki mąki rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy szybko mieszając by zagęścić sos. W między czasie zlewamy kasze i podajemy ją z wątróbka, doskonale komponują się z ogórkami konserwowymi.
prosta wątróbka z kaszą gryczaną
po ugotowaniu, pysznie, aromatycznie i prosto