Sposób przygotowania:
Prosta zapiekanka makaronowa
Przygotować beszamel:
Na dużej patelni rozpuścić masło. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać mleko, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Sos gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje.
Makaron ugotować. Osączyć na sicie z nadmiaru wody i od razu wsypać do sosu beszamelowego. Dodać drobno starte sery oraz posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać.
Zawartość patelni przełożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch można posypać startym serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15-20 minut.
Na dużej patelni rozpuścić masło. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać mleko, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Sos gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje.
Makaron ugotować. Osączyć na sicie z nadmiaru wody i od razu wsypać do sosu beszamelowego. Dodać drobno starte sery oraz posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać.
Zawartość patelni przełożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch można posypać startym serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15-20 minut.