Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z boćwiną lub szpinakiem
Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. Czyscimy liście boćwiny lub szpinaku- kroimy je dość drobno (pozostawiając kilka liści do dekoracji). Siekamy szczypiorek. Do miseczki wbijamy jaja, dodajemy śmietanę i szczypior.Doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą czosnku granulowanego. ścieramy ser w łezkę. Dodajemy wiekszą część sera - mieszamy masę dokładnie.Przygotowujemy naczynie do zapiekania. Smarujemy je masłem. Do foremki przekładamy warstwami zimny makaron i posiekane liście. Zalewamy wszystko masą jajeczno-serową. Wyrównujemy zapiekankę. Górę posypujemy serem. Zapiekamy około 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Liście do dekoracji wrzucamy na wrzątek po czym przelewamy zimną wodą. Przed podaniem dekorujemy listkami boćwiny lub szpinaku i odrobiną sosu. Oprószamy zapiekankę świeżo zmielonym pieprzem.