Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Prosta zupka - koperkowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najprostsza zupka, czyli koperkowa. Delikatna i szybka w przygotowaniu.

Prosta zupka - koperkowa. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Prosta zupka - koperkowa.

 

  • 1 litr wywaru mięsno-warzywnego

 

  • pęczek koperku

 

 

 

 

 

  • 1 marchewka

 

  • szczypta soli, pieprzu i wegety

Sposób przygotowania:

Prosta zupka - koperkowa.
Bulion podgrzewamy na malym ogniu (bulion można też ekspresowo 'zrobić' wrzucając na wodę kostkę rosołową). Obieramy ziemniaki i marchewkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do bulionu.Koper myjemy i drobno siekamy, również wrzucamy. Gotujemy 15-20 min, następnie wkładamy łyżkę masła i mieszamy. Dodajemy mleko i śmietanę, doprawiamy zupkę i gotujemy jeszcze aż ziemniaki zupełnie zmiękną.
Prosta zupka - koperkowa.
Bulion najlepszy jest z drobiu, z dodatkiem wołowiny, ale może być tez ten 'kostkowy'
Prosta zupka - koperkowa.
Przy tej zieleninkowej zupce można poszaleć z koperkiem i dodawać go bez ograniczeń

Tagi:

koperkowa