Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Proste ciasto kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne ciasto w dwóch kolorach z dodatkiem warstwy z wiórkami kokosowymi. W sam raz na podwieczorek:)

Proste ciasto kokosowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Proste ciasto kokosowe

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka palmy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • Masa kokosowa:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 300 g gęstej śmietany 18 %
  • marmolada - wg uznania

Sposób przygotowania:

Proste ciasto kokosowe
Ciasto: Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej obie mąki, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Z obu części ciasta uformować wałeczki, włożyć do woreczków foliowych i odłożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Po tym czasie jasną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie dużej natłuszczonej i posypanej mąką blaszki. Na cieście rozłożyć marmoladę (użyłam domowej marmolady ze śliwek węgierek). Masa kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę.Stopniowo dosypywać do nich cukier i cały czas ubijać, aż piana zrobi się szklista. Zmniejszyć obroty miksera. Do piany dodawać na przemian wiórki kokosowe i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Masę kokosową równo rozłożyć na cieście. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciemną część ciasta. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Upieczone ciasto przestudzić i polukrować.
Proste ciasto kokosowe
Ciasto w dwóch kolorach włożone do woreczków.
Proste ciasto kokosowe
Jasna część ciasta starta na tarce i rozłożona na dnie blaszki.
Proste ciasto kokosowe
Przygotowana masa kokosowa rozłożona na jasnym cieście.
Proste ciasto kokosowe
Ciemne ciasto starte na tarce i rozłożone na kokosowej masie.

Tagi:

ciasto