Pierniczki lebkuchen

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Miękkie, lukrowane, z cytrynową i pomarańczową nutką. Doskonałe i proste do zrobienia.

Pierniczki lebkuchen Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki lebkuchen

 

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej 550
  • 85 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • 1/3 drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • starta skórka z jednej cytryny
  • Lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki lebkuchen
W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy masło i miód. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, masa powinna być letnia. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy masę miodową i wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto zgęstnieje formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Gdyby ciasto zbytnio się nam kleiło wystarczy ręce zmoczyć zimna wodą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez 15 minut. Jeśli będziemy je piekli zbyt długo, stwardnieją. Po wyjęciu z piekarnika powinny zostać miękkie, dajemy im chwilę przestygnąć na blaszce, a następnie pierniczki studzimy na kratce. Do miseczki wsypujemy cukier puder, skrapiamy go sokiem z cytryny i rozcieramy, Dodajemy łyżkę wody i dalej rozcieramy. Lukier nie może być za gęsty. Jeśli tak będzie dodajemy jeszcze odrobinę wody. Pierniczki moczymy w lukrze i układamy na kratce do wysuszenia. Gdy lukier całkowicie zastygnie, ciasteczka chowamy do puszki. Na początku lebkuchen będą twarde, aby szybko zmiękły, do puszki należy włożyć kawałek jabłka. Dla aromatu jabłko można posypać cynamonem i wbić w nie goździki. 
Pierniczki lebkuchen
Pierniczki pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Pierniczki lebkuchen
Z piekarnika wyjmujemy je gdy są jeszcze miękkie.
Pierniczki lebkuchen
Ciasteczka lukrujemy na kratce i zostawiamy do wysuszenia
Pierniczki lebkuchen
Wkładamy do puszka z kawałkiem jabłka i przyprawami