cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Proste pierniczki lukrowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste, aromatyczne pierniczki, które można przechowywać w zamkniętym naczyniu aż do Świąt.

Proste pierniczki lukrowane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Proste pierniczki lukrowane

 

 

  • Lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • gorąca woda
  • kilka kropli soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Proste pierniczki lukrowane
-Masło rozpuść z miodem podgrzewając składniki na wolnym ogniu, po czym przestudzić, dodać przyprawę do piernika, wymieszać. -Jajka utrzeć z cukrem. -Do miski przesypać mąkę,wymieszać z sodą i szczyptą soli. -Dodać przestudzony miód z masłem, utarte jajka i śmietanę. -Ciasto wyrobić drewnianą łyżką. -Miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce. -Po upływie ok. 1 godziny formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. -Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia /zachować odstepy/. -Każdą kulkę lekko spłaszczyć. -Piec w temp. 170 st. C ok. 8-10 minut.do lekkiego przyrumienienia. -Wystudzone pierniczki polukrować. Aby wykonać lukier należy: cukier puder ucierać ,dodając kilka kropli soku z cytryny i tyle gorącej wody , by utworzyła się gęsta jednolita masa do lukrowania.
Proste pierniczki lukrowane
Z przygotowanego ciasta piernikowego formować kuleczki ciasta i upiec.
Proste pierniczki lukrowane
Pierniczki można polukrować tuż po przestudzeniu i przechowywać w szklanym zamkniętym naczyniu.