Sposób przygotowania:
Proste pierniczki lukrowane
-Masło rozpuść z miodem podgrzewając składniki na wolnym ogniu, po czym przestudzić, dodać przyprawę do piernika, wymieszać. -Jajka utrzeć z cukrem. -Do miski przesypać mąkę,wymieszać z sodą i szczyptą soli. -Dodać przestudzony miód z masłem, utarte jajka i śmietanę. -Ciasto wyrobić drewnianą łyżką. -Miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce. -Po upływie ok. 1 godziny formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. -Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia /zachować odstepy/. -Każdą kulkę lekko spłaszczyć. -Piec w temp. 170 st. C ok. 8-10 minut.do lekkiego przyrumienienia. -Wystudzone pierniczki polukrować. Aby wykonać lukier należy: cukier puder ucierać ,dodając kilka kropli soku z cytryny i tyle gorącej wody , by utworzyła się gęsta jednolita masa do lukrowania.