Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Prosty ajwar paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smaczna pasta z pieczonej papryki sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Inspiracją do przepisu była receptura z magazynu MojeGotowanie. Na próbę zrobiłam niewielką ilość, następnym razem potroję składniki :)

Prosty ajwar paprykowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosty ajwar paprykowy

 

 

Sposób przygotowania:

Prosty ajwar paprykowy
Papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion, ułożyć na papierze do pieczenia i piec, aż skórka ściemnieje. Wystudzić (w sumie piekłam 2 pełne blachy papryki, do zamrożenia na zimę). Obrać paprykę ze skórki, wrzucić do garnuszka. Posiekaną cebulkę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, krótko razem przesmażyć i dodać do papryki. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i papryką ostrą. Schłodzić.
Prosty ajwar paprykowy
Papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion, ułożyć na papierze do pieczenia i piec, aż skórka ściemnieje.
Prosty ajwar paprykowy
Obrać paprykę ze skórki, wrzucić do garnuszka.
Prosty ajwar paprykowy
Posiekaną cebulkę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, krótko razem przesmażyć i dodać do papryki.
Prosty ajwar paprykowy
Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i papryką ostrą. Schłodzić.

Tagi:

papryka