Sposób przygotowania:
Prosty chleb pszenny
Do miski wysypać mąkę, dodać drożdże i sól, zamieszać. W garnuszku podgrzać mleko, oliwę i cukier, wlać do mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Kiedy zacznie odstawać od ręki, lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, lekko zagnieść podsypując mąką. Małą keksówkę natłuścić, wysypać mąką, przełożyć do niej ciasto i odstawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Nagrzać piecyk do 200 stopni, ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, piec 35 minut.
Można dodać do niego ziarna, np. sezamu, dyni, siemienia lub słonecznika. Po upieczeniu gorący chleb wyjąć z foremki i zostawić do wystygnięcia.
Można dodać do niego ziarna, np. sezamu, dyni, siemienia lub słonecznika. Po upieczeniu gorący chleb wyjąć z foremki i zostawić do wystygnięcia.