Sposób przygotowania:
Prosty chleb z garnkaETAP 1:
Mąkę, mieszamy z drożdżami , ziarnami i kminkiem , dodajemy cukier , sól i na końcu zakwas. Wlewamy oliwę i ciepłą wodę , całość długo wyrabiamy około 10 minut, najlepiej ręcznie ale można też wrobocie planetarnym z hakiem.
Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w bardzo ciepłe miejsce.
Po lekkim wyrośnięciu, ciasto ponownie zagniatamy, chodzi o to aby dobrze odgazować. Formujemy i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.
Naczynie żaroodporne razem z pokrywą wkładamy do piekarnika i grzejemy do 210*c gdy piekarnik osiagnie podaną temperaturę , wyjmujemy naczynie i wkładamy do niego wyrośnięty chleb. Przykrywamy pokrywą, temperaturę zmniejszamy do 200*c i pieczemy 35 minut, po tym czasie pokrywę zdejmujemy i pieczemy chleb jeszzcze 25 minut. wyciagamy z piekarnika i studzimy.
Smacznego!
ciasteczka
Czekoladka 2
mocsłodkości