2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Prosty chleb z garnka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chrupiąca skórka i mieciutki miękkisz to jego najlepsze atuty. Upieczony z rana jest idealną propozycją na pyszne śniadanie. Polecam!

Prosty chleb z garnka

Składniki:

Prosty chleb z garnka

 

  • 75 dag mąki pszennej typ 550
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 opakowanie suszonych drożdży-7 g
  • 1 opakowanie suszonego zakwasu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki ziarenek kminku
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szklanki mieszanych ziaren do wypieku chleba; dynia, słonecznik, sezam

Sposób przygotowania:

Prosty chleb z garnka

ETAP 1:

Mąkę, mieszamy z drożdżami , ziarnami i kminkiem , dodajemy cukier , sól i na końcu zakwas. Wlewamy oliwę i ciepłą wodę , całość długo wyrabiamy około 10 minut, najlepiej ręcznie ale można też wrobocie planetarnym z hakiem.
Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w bardzo ciepłe miejsce.
Po lekkim wyrośnięciu, ciasto ponownie zagniatamy, chodzi o to aby dobrze odgazować. Formujemy i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.
Naczynie żaroodporne razem z pokrywą wkładamy do piekarnika i grzejemy do 210*c gdy piekarnik osiagnie podaną temperaturę , wyjmujemy naczynie i wkładamy do niego wyrośnięty chleb. Przykrywamy pokrywą, temperaturę zmniejszamy do 200*c i pieczemy 35 minut, po tym czasie pokrywę zdejmujemy i pieczemy chleb jeszzcze 25 minut. wyciagamy z piekarnika i studzimy.
Smacznego!