migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Chleb drożdżowy z garnka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Ostatnio goszczą u mnie chlebki na zakwasie ale czasem zdarza mi się upiec ten prosty chlebek drożdżowy. I przyznam, że zostaje szybko zjedzony z samym masełkiem. Nie ma przy nim dużo pracy. Można dodać do niego ulubione ziarenka albo dodatki smakowe

Chleb drożdżowy z garnka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb drożdżowy z garnka

 

Sposób przygotowania:

Chleb drożdżowy z garnka
Do dużej miski wlać letnią wodę. Dodać cukier i drożdże i wymieszać aby się rozpuściły. Następnie dodać olej, czarnuszkę i sól, przemieszać. Dodać mąki i wymieszać aby składniki się połączyły. Potem miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc. Miska musi byc duża bo ciasto w lodówce będzie rosnąć.

Rano ciasto podsypać mąką i krótko zagnieść. Uformować okrągły bochenek, podsypać go mąką i zostawić na ok 30-40 minut do podrośnięcia. Do piekarnika wstawić garnek z pokrywką.

Piekarnik nastawić na 220 C funkcja góra-dół i rozgrzać go razem z garnkiem. Następnie wystawić rozgrzany garnek z pokrywką. Przełożyć do niego wyrośnięty chlebek. Trzeba uważać aby się nie poparzyć.

Garnek przykryć i ponownie wstawić do piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 200 C i piec tak chlebek ok 35 minut.

Potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut. Upieczony chlebek wystudzić na kratce. Ja swój chleb piekę w takim starym garnku z grubym dnem, w którym gotuję przetwory. Ma on 25 cm średnicy i ok 15 cm wysokości. Garnek musi mieć proste ścianki aby potem chleb można było łatwo wydostać i musi nadawać się do użytku w piekarniku więc nie może mieć żadnych topliwych elementów.

Można użyć też naczynia żaroodoprnego, garnka rzymskiego lub zwykłego garnka emaliowanego.
Chleb drożdżowy z garnka
Do dużej miski wlać letnią wodę. Dodać cukier i drożdże i wymieszać aby się rozpuściły. Następnie dodać olej, czarnuszkę i sól, przemieszać.
Chleb drożdżowy z garnka
Dodać mąki i wymieszać aby składniki się połączyły.
Chleb drożdżowy z garnka
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc. Miska musi byc duża bo ciasto w lodówce będzie rosnąć.
Chleb drożdżowy z garnka
Rano ciasto podsypać mąką i krótko zagnieść. Uformować okrągły bochenek, podsypać go mąką i zostawić na ok 30-40 minut do podośnięcia.

Tagi:

chleb pieczywo