Sposób przygotowania:
Chleb drożdżowy z garnka
Do dużej miski wlać letnią wodę. Dodać cukier i drożdże i wymieszać aby się rozpuściły. Następnie dodać olej, czarnuszkę i sól, przemieszać. Dodać mąki i wymieszać aby składniki się połączyły. Potem miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc. Miska musi byc duża bo ciasto w lodówce będzie rosnąć.
Rano ciasto podsypać mąką i krótko zagnieść. Uformować okrągły bochenek, podsypać go mąką i zostawić na ok 30-40 minut do podrośnięcia. Do piekarnika wstawić garnek z pokrywką.
Piekarnik nastawić na 220 C funkcja góra-dół i rozgrzać go razem z garnkiem. Następnie wystawić rozgrzany garnek z pokrywką. Przełożyć do niego wyrośnięty chlebek. Trzeba uważać aby się nie poparzyć.
Garnek przykryć i ponownie wstawić do piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 200 C i piec tak chlebek ok 35 minut.
Potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut. Upieczony chlebek wystudzić na kratce. Ja swój chleb piekę w takim starym garnku z grubym dnem, w którym gotuję przetwory. Ma on 25 cm średnicy i ok 15 cm wysokości. Garnek musi mieć proste ścianki aby potem chleb można było łatwo wydostać i musi nadawać się do użytku w piekarniku więc nie może mieć żadnych topliwych elementów.
Można użyć też naczynia żaroodoprnego, garnka rzymskiego lub zwykłego garnka emaliowanego.
Rano ciasto podsypać mąką i krótko zagnieść. Uformować okrągły bochenek, podsypać go mąką i zostawić na ok 30-40 minut do podrośnięcia. Do piekarnika wstawić garnek z pokrywką.
Piekarnik nastawić na 220 C funkcja góra-dół i rozgrzać go razem z garnkiem. Następnie wystawić rozgrzany garnek z pokrywką. Przełożyć do niego wyrośnięty chlebek. Trzeba uważać aby się nie poparzyć.
Garnek przykryć i ponownie wstawić do piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 200 C i piec tak chlebek ok 35 minut.
Potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut. Upieczony chlebek wystudzić na kratce. Ja swój chleb piekę w takim starym garnku z grubym dnem, w którym gotuję przetwory. Ma on 25 cm średnicy i ok 15 cm wysokości. Garnek musi mieć proste ścianki aby potem chleb można było łatwo wydostać i musi nadawać się do użytku w piekarniku więc nie może mieć żadnych topliwych elementów.
Można użyć też naczynia żaroodoprnego, garnka rzymskiego lub zwykłego garnka emaliowanego.