Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z garnka
Do dużego garnka bądź miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wkruszamy drożdże, dodajemy kefir i wodę - wszystko mieszamy, ciasto jest dość luźne. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na parę godzin w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie (u mnie po 5godzinach ale śmiało można zostawić na całą noc), wyciągamy na stolnice podsypując mąką, wyrabiamy 30 sekund by odgazować. Ponownie ciasto wkładamy do naczynia i zostawiamy na 40 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem.
Naczynie w którym będziemy piec (garnek czy naczynie żaroodporne z pokrywą) wkładamy do piekarnika, włączamy piekarnik na 240 stopni i nagrzewamy. Wyciągamy naczynie, przekładamy ciasto, oprószamy mąką i wkładamy do piekarnika przykrywając naczynie - pieczemy 30 minut. Po tym czasie ściągamy przykrycie z naczynia, zmniejszamy grzanie do 200 stopni i pieczemy około 20 minut do zarumienienia skórki.
Chlebek wyciągamy i studzimy na kratce.
Smacznego!
Kiedy ciasto wyrośnie (u mnie po 5godzinach ale śmiało można zostawić na całą noc), wyciągamy na stolnice podsypując mąką, wyrabiamy 30 sekund by odgazować. Ponownie ciasto wkładamy do naczynia i zostawiamy na 40 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem.
Naczynie w którym będziemy piec (garnek czy naczynie żaroodporne z pokrywą) wkładamy do piekarnika, włączamy piekarnik na 240 stopni i nagrzewamy. Wyciągamy naczynie, przekładamy ciasto, oprószamy mąką i wkładamy do piekarnika przykrywając naczynie - pieczemy 30 minut. Po tym czasie ściągamy przykrycie z naczynia, zmniejszamy grzanie do 200 stopni i pieczemy około 20 minut do zarumienienia skórki.
Chlebek wyciągamy i studzimy na kratce.
Smacznego!