Sposób przygotowania:
Chleb z garnkaPrzygotowanie ciasta:
Mąki przesiać do miski.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z letnią wodą. Wlać do miski z mąkami dobrze wymieszać.
Dodać sól,olej , otręby. Wszystkiego bardzo starannie wyrobić.
Owinąć folią spożywczą miskę . Zostawić ciasto na noc.
Następnego dnia wyrobić . Przełożyć do dużego garnka lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i obsypanego otrębami.
Pozostawić na 30 min.
Pieczenie chleba:
Ciasto w garnku przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy pod przykryciem. 30 min.
Następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok.20 min.
Etap końcowy:
Upieczony chleb wyciągamy ostrożnie z garnka. Studzimy.