Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 496]

Chleb z garnka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny chleb upieczony w garnku z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem otrąb pszennych. Smakuje wyjątkowo.

Chleb z garnka

Składniki:

Chleb z garnka

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 kg mąki żytniej
  • 5 dag drożdży
  • 5 dag otręb pszennych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 4 szkl. letniej wody
  • dodatkowo:
  • tłuszcz do wysmarowania garnka i otręby pszenne do obsypania garnka

Sposób przygotowania:

Chleb z garnka

Przygotowanie ciasta:

Chleb z garnka
Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na noc

Mąki przesiać do miski.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z letnią wodą. Wlać do miski z mąkami dobrze wymieszać.

Dodać sól,olej , otręby. Wszystkiego bardzo starannie wyrobić.

Owinąć folią spożywczą miskę . Zostawić ciasto na noc.

Następnego dnia wyrobić . Przełożyć do dużego garnka lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i obsypanego otrębami.

Pozostawić na 30 min.

Pieczenie chleba:

Chleb z garnka
Po ściągnięciu pokrywki pieczemy jeszcze ok.20 min

Ciasto w garnku przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy pod przykryciem. 30 min.
Następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok.20 min.

Etap końcowy:

Chleb z garnka
Upieczony chleb wyciągamy z garnka i studzimy

Upieczony chleb wyciągamy ostrożnie z garnka. Studzimy.


Tagi:

chleb pieczywo