nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Prosty dżem jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dżem jabłkowy to świetny dodatek do wypieków, naleśników lub kanapek, jest delikatny w smaku, ja szczególnie lubię z nim kanapki z razowym chlebem w ramach śniadania w zestawie z gorącym kakao.

Prosty dżem jabłkowy

Składniki:

Prosty dżem jabłkowy

 

  • 2 kg jabłek
  • 0,5 kg białego cukru
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 0,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Prosty dżem jabłkowy
Umyte jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na dużych oczkach tartki bezpośrednio do dużego garnka. Do jabłek dosypać cukier i kwasek cytrynowy oraz dolać wodę. Wymieszać starte jabłka z dodanymi składnikami i nastawić garnek z jabłkami na gotowanie. Gotować jabłka na niedużym płomieniu pamiętając, by je od czasu do czasu zamieszać. Gdy woda z jabłek odparuje i jabłka uzyskają zadowalającą gładką konsystencję, zamienią się dość gęsty dżem zdjąć garnek z dżemem z ognia. Przelewać gotowy, gorący dżem do słoiczków. Słoiki z przelanym dżemem szczelnie zakręcać i odstawiać je do góry dnem i tak pozostawić je do momentu, aż wystygną.