Sposób przygotowania:
Dżem jabłkowy z pomarańczami
Jabłka rozdrobnić w blenderze pozbawiając je wcześniej gniazd nasiennych ale nie obierać. Nastawić na słabym ogniu w dużym garnku. Pomarańcze sparzyć i zdrapać z nich skórkę - najlepiej specjalnym przyrządem. Skórkę i goździki dorzucić do gotujących się jabłek. Obrać pomarańcze, usuwając jak najwięcej białej części i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Gdy wszystko się zagotuje dodać cukier żelujący. Gotować aż owoce będą szkliste. Mieszać jak najczęściej aby nie przypalić. Dżem ma być "lejący" po schłodzeniu w słoiku i tak stężeje, więc jeśli wyda się zbyt gęsty można dodać nieco wody. Można też dosłodzić zwykłym cukrem jeśli ktoś lubi bardzo słodkie dżemy.
Nakładać do umytych i wyparzonych słoików, nie trzeba pasteryzować, można odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Nakładać do umytych i wyparzonych słoików, nie trzeba pasteryzować, można odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.