migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1250]

Przecier ogórkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam domowy przecier ogórkowy z którego przygotujemy zimową porą pyszną zupkę ogórkową. Warto zrobić kilka słoiczków.

Przecier ogórkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przecier ogórkowy

 

 

  • do każdego słoiczka: kawałek korzenia chrzanu, mały ząbek czosnku, kawałek baldachimu kopru z nasionami.

Sposób przygotowania:

Przecier ogórkowy
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końce i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych ogórków dodać sól i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 2-3 godziny aby ogórki puściły sok.

Słoiczki i zakrętki dokładnie umyć i wyparzyć. Do każdego słoiczka włożyć mały ząbek czosnku, kawałek chrzanu oraz kawałek baldachimu kopru z nasionami ( ja na 6 słoiczków dałam jeden taki duży baldachim kopru jaki jest widoczny na zdjęciu).

Następnie przełożyć starte ogórki razem z sokiem, który puściły i lekko ugnieść. Starte ogórki muszą być całe zanurzone w tym soku. Słoiczki dobrze zakręcić i odstawić na tydzień do ukiszenia.

Słoiki najlepiej ustawić na jakimś ręczniku bo podczas kiszenia zalewa może wyciekać. Po tym czasie słoiczki można odstawić do spiżarni.
Przecier ogórkowy
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końce i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przecier ogórkowy
Do startych ogórków dodać sól i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 2-3 godziny aby ogórki puściły sok.
Przecier ogórkowy
Słoiczki i zakrętki dokładnie umyć i wyparzyć. Do każdego słoiczka włożyć mały ząbek czosnku, kawałek chrzanu oraz kawałek baldachimu kopru z nasionami ( ja na 6 słoiczków dałam jeden taki duży baldachim kopru jaki jest widoczny na zdjęciu).
Przecier ogórkowy
Następnie przełożyć starte ogórki razem z sokiem, który puściły i lekko ugnieść. Starte ogórki muszą być całe zanurzone w tym soku.