jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Jesienne warzywa wprost ze słoika!

Przecier pomidorowo-paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeśli pomidory użyte do przecieru nie są zbyt dojrzałe, papryka użyta poprawi smak i kolor dania.

Przecier pomidorowo-paprykowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Przecier pomidorowo-paprykowy

 

  • 1 kg pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 kg czerwonej papryki słodkiej
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1/2 szklanki wina wytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki ostre(peperoni)
  • sól i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Przecier pomidorowo-paprykowy
Obieramy papryke słodka i ostrą. Jeśli nie chcemy, by przecier był zbyt ostry z papryczek peperoni wyjmujemy pestki. Papryki, obrane cebule kroimy na miniejsze cząstki. Przesmażamy je na oliwie po czym , podlewamy winem, dodajemy pokrojone pomidory i obrany czosnek - dusimy pod przykryciem do miękkości. Przecieramy masę przez sito. Wstawiamy przecier na ogień. doprawiamy sola i cukrem do smaku. Po zagotowaniu wlewamy do wyprażonych w mikrofalówce lub piekarniku słoiczków. Zakręcamy od razu i pasteryzujemy przez 15 minut. Przecier stanowi świetną bazę do zup i sosów.
Przecier pomidorowo-paprykowy
Papryki, obrane cebule kroimy na mniejsze cząstki.
Przecier pomidorowo-paprykowy
Paprykę z pomidorami dusimy pod przykryciem do miękkości.
Przecier pomidorowo-paprykowy
Wstawiamy przecier na ogień. doprawiamy sola i cukrem do smaku.