Sposób przygotowania:
Przecier truskawkowy
Truskawki umyć, obrać z szypułek i osączyć na durszlaku.
Do rondla włożyć 50 dag truskawek, zmiażdżyć je , dodać cukier, lekko pogotować krótką chwilę i przetrzeć przez sitko. Pozostałe truskawki włożyć do słoiczków i zalać je gorącym przecierem.
Zamknięte słoiczki włożyć do naczynia z ciepłą wodą, przykryć je i pozostawić na ogniu. Pasteryzować 25 minut w temperaturze 90 stopni. Po tym czasie wyjąć słoiki i po dokręceniu przykrywek odstawić, by ostygły.
Do rondla włożyć 50 dag truskawek, zmiażdżyć je , dodać cukier, lekko pogotować krótką chwilę i przetrzeć przez sitko. Pozostałe truskawki włożyć do słoiczków i zalać je gorącym przecierem.
Zamknięte słoiczki włożyć do naczynia z ciepłą wodą, przykryć je i pozostawić na ogniu. Pasteryzować 25 minut w temperaturze 90 stopni. Po tym czasie wyjąć słoiki i po dokręceniu przykrywek odstawić, by ostygły.