Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Przecier truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobre zapasy, można podawać z ryżem do deugiego dania.

Przecier truskawkowy

Składniki:

Przecier truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Przecier truskawkowy
Truskawki umyć, obrać z szypułek i osączyć na durszlaku.
Do rondla włożyć 50 dag truskawek, zmiażdżyć je , dodać cukier, lekko pogotować krótką chwilę i przetrzeć przez sitko. Pozostałe truskawki włożyć do słoiczków i zalać je gorącym przecierem.
Zamknięte słoiczki włożyć do naczynia z ciepłą wodą, przykryć je i pozostawić na ogniu. Pasteryzować 25 minut w temperaturze 90 stopni. Po tym czasie wyjąć słoiki i po dokręceniu przykrywek odstawić, by ostygły.