Sposób przygotowania:
Przecier z jabłek
Owoce starannie myjemy, oczyszczamy z nadpsutych miejsc, usuwamy gniazda nasienne, po czym pokrajane na cząstki układamy na blasze wyłożonej folią alumi- niową lub pergaminem. Nagrzewamy piekarnik, wsta- wiamy blachę i pieczemy owoce, ewentualnie rozgo- towujemy w rondlu na miazgę w niewielkiej ilości wrzątku. Upieczone lub rozgotowane jabłka przecie- ramy przez sito, po czym napełniamy przetartym prze- cierem wygotowane, gorące słoje, ewentualnie butelki z szerokimi otworami. Naczynia zamykamy: słoiki po- krywkami, butelki najlepiej korkami, ewentualnie za- krętkami, po czym wstawiamy do kotła z gorącą wodą. Pasteryzujemy w temperaturze 90 stopni przez 25 mi- nut. Po wyjęciu i ostudzeniu słoików, umieszczamy je w chłodnym pomieszczeniu.