edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Przecieraki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kluski z utartych ziemniaków doskonale smakują nawet z samym sosem :)

Przecieraki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Przecieraki

 

  • 70 dag ziemniaków – waga po obraniu
  • około 30 dag mąki pszennej
  • jajko
  • sól
  • olej
  • gotowy sos pieczeniowy z cebulką – ze względu na brak czasu poszłam na skróty i skorzystałam z gotowca

Sposób przygotowania:

Przecieraki
Ziemniaki obrałam, umyłam i starłam na tarce o najmniejszych oczkach. Nie odsączałam ich, ani nie odciskałam. Dodałam jajko i mąkę, dokładnie wymieszałam. Masa powinna być dość gęsta, żeby kluski nie rozpadały się podczas gotowania. W dużym rondlu zagotowałam wodę, posoliłam ją i wlałam do niej trochę oleju. Zamaczałam we wrzątku łyżkę, odcinałam nią z masy kluski i kładłam je na wrzącą wodę. Kiedy kluski wypłynęły na powierzchnię, gotowałam je na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut. Łyżką cedzakową wyjęłam bezpośrednio na talerze. Podałam z „torebkowym” sosem pieczeniowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
Przecieraki
Do utartych ziemniaków dodałam jajko i mąkę pszenną.
Przecieraki
Składniki dokładnie wymieszałam łyżką na dość gęste ciasto.
Przecieraki
Po wypłynięciu klusków na powierzchnię gotowałam je jeszcze kilka minut.