lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Przekąska - Sushi Laluni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rewelacja na spotkanie z koleżankami znakomite danie

Przekąska - Sushi Laluni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przekąska - Sushi Laluni

 

  • ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 500 gram
  • ocet ryżowy 7 łyżek
  • cukier 4 łyżki
  • i sól 1 łyżeczka
  • matę bambusową do rolowania
  • ostry nóż
  • nori - prasowane algi 6 sztuk.
  • Oliwki nadziewane masa paprykową
  • sos sojowy ciemny
  • pałeczki
  • szczypiorek pęczek

 

Sposób przygotowania:

Przekąska - Sushi Laluni
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia .Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek., robimy rowek kładziemy szczypiorek zielony na to oliwki nadziewane i zawijamy. Należy złapać brzeg nori wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi nori skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .
Przekąska - Sushi Laluni
Tu mamy sushi jeszcze nie pociete ale juz gotowe
Przekąska - Sushi Laluni
Oliwki się super komponują na tle bieli
Przekąska - Sushi Laluni
szczypior idzie pierwszy potem oliwki
Przekąska - Sushi Laluni
ryż jest zaprawiony wsosie octowym

Tagi:

ryż sosy