Sposób przygotowania:
Przekąska z bakłażana
-Bakłażany umyć i pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. -Umieścić na sitku lub durszlaku i posypać grubą solą. -Pozostawić na ok. 30 minut. -Zagotować wodę, wlać łyżkę octu . -Do gotującej się wody włożyć plastry bakłażana na 2-3 minuty i podgotować. -Przelać zimną wodą, przełożyć na ręcznik papierowy, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropionym oliwą. -Bułkę tartą połączyć z kawałeczkami mozzarelli i krótko zmiksować /do utworzenia się kruszonki/ -Dodać starty parmezan.Wymieszać. -Przecier pomidorowy połączyć z połową oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Każdy plaster bakłażana posmarować cienko sosem pomidorowym , położyć plasterek pomidora i posypać kruszonką z bułki i sera. -Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 10 -15 minut w temperaturze 180-190 st.C -Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem pieczywa. -Ozdobić listkami bazylii.