cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Przekąska z bakłażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna i prosta przekąska z bakłażana .

Przekąska z bakłażana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przekąska z bakłażana

 

  • 2 bakłażany
  • ok. 200 g gęstego sosu pomidorowego
  • 2 pomidory
  • ząbek czosnku
  • 125 g mozzarelli
  • 3 łyżki g grubo startej bułki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże liście bazylii /do dekoracji/
  • oraz
  • 1 łyżka octu
  • gruba sól

Sposób przygotowania:

Przekąska z bakłażana
-Bakłażany umyć i pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. -Umieścić na sitku lub durszlaku i posypać grubą solą. -Pozostawić na ok. 30 minut. -Zagotować wodę, wlać łyżkę octu . -Do gotującej się wody włożyć plastry bakłażana na 2-3 minuty i podgotować. -Przelać zimną wodą, przełożyć na ręcznik papierowy, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropionym oliwą. -Bułkę tartą połączyć z kawałeczkami mozzarelli i krótko zmiksować /do utworzenia się kruszonki/ -Dodać starty parmezan.Wymieszać. -Przecier pomidorowy połączyć z połową oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Każdy plaster bakłażana posmarować cienko sosem pomidorowym , położyć plasterek pomidora i posypać kruszonką z bułki i sera. -Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 10 -15 minut w temperaturze 180-190 st.C -Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem pieczywa. -Ozdobić listkami bazylii.
Przekąska z bakłażana
Bakłażana pokroić posypać solą i pozostawić na 30 minut.
Przekąska z bakłażana
Podgotowane krążki ułożyć na blaszce pokryć sosem i plasterkami pomidorów.
Przekąska z bakłażana
Posypać bułką zmieszaną z mozzarellą i parmezanem i wstawic do gorącego piekarnika.
Przekąska z bakłażana
Krążki bakłażana z sosem pomidorowym i chrupiącą kruszoną.