Sposób przygotowania:
Przekładaniec Babci Stefki
Oddzielamy białka od żółtek. Białka wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy je na sztywną pianą. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Łączymy pianę z białek z żółtkami, mieszamy.
Mąkę ziemniaczaną i pszenna przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Łączymy z wymieszanymi jajkami, mieszamy.
Dzielimy ciasto na trzy części i przekładamy je do blach wyłożonych papierem. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Śmietankę miksujemy z fixem, aż stanie się sztywna.
Przestudzone placki przekładamy smarując najpierw powidłami, a później śmietaną. Wierzch smarujemy powidłami i posypujemy pokruszonym kruchym ciastem. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Mąkę ziemniaczaną i pszenna przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Łączymy z wymieszanymi jajkami, mieszamy.
Dzielimy ciasto na trzy części i przekładamy je do blach wyłożonych papierem. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Śmietankę miksujemy z fixem, aż stanie się sztywna.
Przestudzone placki przekładamy smarując najpierw powidłami, a później śmietaną. Wierzch smarujemy powidłami i posypujemy pokruszonym kruchym ciastem. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.