Sposób przygotowania:
Ciasto z budyniem i owocami
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki, które potem zasypujemy cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy cukier, żółtka, całe jajko, miękkie masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto.
Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta wkładamy do zamrażalnika, aby się schłodziła.
Drugą częścią ciasta wykładamy dno i boki formy. Następnie odsączamy rabarbar i wykładamy na ciasto. Budynie rozrabiamy w szklance mleka. Do pozostałych 3 szklanek mleka wsypujemy cukier i gotujemy. Dodajemy rozrobiony budyń i mieszamy, aż zgęstnieje. Jeszcze gorący wylewamy na warstwę rabarbaru.
Pozostałe ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce na wierzch ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta wkładamy do zamrażalnika, aby się schłodziła.
Drugą częścią ciasta wykładamy dno i boki formy. Następnie odsączamy rabarbar i wykładamy na ciasto. Budynie rozrabiamy w szklance mleka. Do pozostałych 3 szklanek mleka wsypujemy cukier i gotujemy. Dodajemy rozrobiony budyń i mieszamy, aż zgęstnieje. Jeszcze gorący wylewamy na warstwę rabarbaru.
Pozostałe ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce na wierzch ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.