zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2406]

Tort brzoskwiniowo mandarynkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort z bitą śmietaną z dodatkiem owoców takich jak mandarynki i brzoskwinie to smaczny deser na każdą okazję.

Tort brzoskwiniowo mandarynkowy

Składniki:

Tort brzoskwiniowo mandarynkowy

 

 

  • MASA :
  • 1 l śmietanki 30 %
  • 3 fixy do bitej śmietany
  • cukier waniliowy do smaku
  • 100 g chałwy

 

Sposób przygotowania:

Tort brzoskwiniowo mandarynkowy
BISZKOPT :

Białka oddzielić od żółtek i ubić je.

Gdy są prawie ubite dodawać porcjami obydwa cukry.

Obroty robota zmniejszyć do najsłabszych i dodawać po jednym żółtku.

Następnie obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy ale mieszać już trzepaczką.

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia ale samo dno, wyłożyć ciasto i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.

Biszkopt piec 35 minut a potem wystudzić go i dopiero gdy biszkopt będzie zimny okroić boki.

Biszkopt przekroić na 3 blaty.

MASA :

Zimną śmietanę wlać do miski robota i ubijać chwilę.

Wsypać fixy wymieszane z cukrem i ubijać.

Gdy śmietana będzie ubita na wolnych obrotach wmieszać z rozdrobnioną chałwą.

PRZEŁOŻENIE :

Pierwszy biszkopt położyć na paterze lub talerzu, nasączyć sokiem z brzoskwiń.

Rozsmarować część śmietany i wyłożyć pokrojoną porcję owoców.

Przykryć drugim plackiem, nasączyć go i wyłożyć znów porcję śmietany i owoców.

Zakryć ostatnim krążkiem, też go nasączyć i posmarować boki i górę tortu śmietaną ( część zostawić do dekoracji ).

Pozostałą częścią śmietany udekorować tort i wykończyć kwiatkami, listkami i posypką.

Tort schłodzić.

Tagi:

tort