Sposób przygotowania:
Tort brzoskwiniowo mandarynkowy
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić je.
Gdy są prawie ubite dodawać porcjami obydwa cukry.
Obroty robota zmniejszyć do najsłabszych i dodawać po jednym żółtku.
Następnie obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy ale mieszać już trzepaczką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia ale samo dno, wyłożyć ciasto i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Biszkopt piec 35 minut a potem wystudzić go i dopiero gdy biszkopt będzie zimny okroić boki.
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
MASA :
Zimną śmietanę wlać do miski robota i ubijać chwilę.
Wsypać fixy wymieszane z cukrem i ubijać.
Gdy śmietana będzie ubita na wolnych obrotach wmieszać z rozdrobnioną chałwą.
PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy biszkopt położyć na paterze lub talerzu, nasączyć sokiem z brzoskwiń.
Rozsmarować część śmietany i wyłożyć pokrojoną porcję owoców.
Przykryć drugim plackiem, nasączyć go i wyłożyć znów porcję śmietany i owoców.
Zakryć ostatnim krążkiem, też go nasączyć i posmarować boki i górę tortu śmietaną ( część zostawić do dekoracji ).
Pozostałą częścią śmietany udekorować tort i wykończyć kwiatkami, listkami i posypką.
Tort schłodzić.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je.
Gdy są prawie ubite dodawać porcjami obydwa cukry.
Obroty robota zmniejszyć do najsłabszych i dodawać po jednym żółtku.
Następnie obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy ale mieszać już trzepaczką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia ale samo dno, wyłożyć ciasto i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Biszkopt piec 35 minut a potem wystudzić go i dopiero gdy biszkopt będzie zimny okroić boki.
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
MASA :
Zimną śmietanę wlać do miski robota i ubijać chwilę.
Wsypać fixy wymieszane z cukrem i ubijać.
Gdy śmietana będzie ubita na wolnych obrotach wmieszać z rozdrobnioną chałwą.
PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy biszkopt położyć na paterze lub talerzu, nasączyć sokiem z brzoskwiń.
Rozsmarować część śmietany i wyłożyć pokrojoną porcję owoców.
Przykryć drugim plackiem, nasączyć go i wyłożyć znów porcję śmietany i owoców.
Zakryć ostatnim krążkiem, też go nasączyć i posmarować boki i górę tortu śmietaną ( część zostawić do dekoracji ).
Pozostałą częścią śmietany udekorować tort i wykończyć kwiatkami, listkami i posypką.
Tort schłodzić.