Sposób przygotowania:
Tort owocowy z czekoladą
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić je.
Gdy są prawie ubite dodawać porcjami obydwa cukry.
Obroty robota zmniejszyć do najsłabszych i dodawać po jednym żółtku.
Następnie obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy ale mieszać już trzepaczką.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia ale samo dno, wyłożyć ciasto i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Biszkopt piec 40 minut a potem wystudzić go i dopiero gdy biszkopt będzie zimny okroić boki.
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
MASA :
Mascarpone utrzeć z cukrem.
Potem wlać śmietanę i ubić ją na sztywno.
PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek położyć na talerzu lub paterze.
Nasączyć sokiem brzoskwiniowym i rozsmarować dżem.
Wyłożyć część śmietany, potem owoce.
Zakryć drugim plackiem, czynność powtórzyć.
Położyć ostatni krążek ciasta, nasączyć i posmarować górę i tort dookoła.
Udekorować bitą śmietaną i owocami.
Tort wstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić i fikuśnie ozdobić nią tort.
Tort przed podaniem schłodzić.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je.
Gdy są prawie ubite dodawać porcjami obydwa cukry.
Obroty robota zmniejszyć do najsłabszych i dodawać po jednym żółtku.
Następnie obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy ale mieszać już trzepaczką.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia ale samo dno, wyłożyć ciasto i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Biszkopt piec 40 minut a potem wystudzić go i dopiero gdy biszkopt będzie zimny okroić boki.
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
MASA :
Mascarpone utrzeć z cukrem.
Potem wlać śmietanę i ubić ją na sztywno.
PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek położyć na talerzu lub paterze.
Nasączyć sokiem brzoskwiniowym i rozsmarować dżem.
Wyłożyć część śmietany, potem owoce.
Zakryć drugim plackiem, czynność powtórzyć.
Położyć ostatni krążek ciasta, nasączyć i posmarować górę i tort dookoła.
Udekorować bitą śmietaną i owocami.
Tort wstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić i fikuśnie ozdobić nią tort.
Tort przed podaniem schłodzić.