zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Tort owocowy z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wbrew pozorom upieczenie tortu nie jest trudne. Trzeba tylko w siebie uwierzyć a bliscy będą zajadać się pysznym tortem.

Tort owocowy z czekoladą

Składniki:

Tort owocowy z czekoladą

 

 

  • MASA :
  • 1 l śmietanki 36 %
  • 500 g serka mascarpone
  • cukier waniliowy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Tort owocowy z czekoladą
BISZKOPT :

Białka oddzielić od żółtek i ubić je.

Gdy są prawie ubite dodawać porcjami obydwa cukry.

Obroty robota zmniejszyć do najsłabszych i dodawać po jednym żółtku.

Następnie obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy ale mieszać już trzepaczką.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia ale samo dno, wyłożyć ciasto i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.

Biszkopt piec 40 minut a potem wystudzić go i dopiero gdy biszkopt będzie zimny okroić boki.

Biszkopt przekroić na 3 blaty.

MASA :

Mascarpone utrzeć z cukrem.

Potem wlać śmietanę i ubić ją na sztywno.

PRZEŁOŻENIE :

Pierwszy placek położyć na talerzu lub paterze.

Nasączyć sokiem brzoskwiniowym i rozsmarować dżem.

Wyłożyć część śmietany, potem owoce.

Zakryć drugim plackiem, czynność powtórzyć.

Położyć ostatni krążek ciasta, nasączyć i posmarować górę i tort dookoła.

Udekorować bitą śmietaną i owocami.

Tort wstawić do lodówki.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić i fikuśnie ozdobić nią tort.

Tort przed podaniem schłodzić.

Tagi:

tort ciasto