agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

Przekładaniec kawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nie masz pomysłu na deser do kawy?Spróbuj mojego przepisu.

Przekładaniec kawowy

Składniki:

Przekładaniec kawowy

 

  • masła,5łyżek cukru pudru,2 żółtka,2łyżeczki ekstratu kawowego,szklanka mocnej kawy,2 kieliszki wiśniówki

Sposób przygotowania:

Przekładaniec kawowy
Ekstrat kawowy zalewamy dwiema łyżkami wrzątku, przykrywamy i odstawiamy,żeby wystygł,a jednocześnie nie wywietrzał.Następnie przecedzamy zaparzoną w szklance kawę i łączymy z alkoholem.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę,wlewając powoli wystudzony ekstrat kawy,a następnie dodajemy stopniowo żółtka.Herbatniki obficie skrapiamy kawą z alkoholem i układamy w prostokątnej formie wysmarowanej masłem.Na nie kładziemy warstwę masy,znów warstwę wilgotnych herbatników i tak na zmianę ,az zakończymy na górzę warstwą herbatników.Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Przed podaniem zanurzamy formę w gorącej wodzie i wykładamy przekładaniec na talerz.Pozostałą masą ciasta dekorujemy wierzch i na górze układamy wiśnie lub inne owoce.

Tagi:

kawa