Sposób przygotowania:
Przekładaniec kawowy
Ekstrat kawowy zalewamy dwiema łyżkami wrzątku, przykrywamy i odstawiamy,żeby wystygł,a jednocześnie nie wywietrzał.Następnie przecedzamy zaparzoną w szklance kawę i łączymy z alkoholem.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę,wlewając powoli wystudzony ekstrat kawy,a następnie dodajemy stopniowo żółtka.Herbatniki obficie skrapiamy kawą z alkoholem i układamy w prostokątnej formie wysmarowanej masłem.Na nie kładziemy warstwę masy,znów warstwę wilgotnych herbatników i tak na zmianę ,az zakończymy na górzę warstwą herbatników.Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Przed podaniem zanurzamy formę w gorącej wodzie i wykładamy przekładaniec na talerz.Pozostałą masą ciasta dekorujemy wierzch i na górze układamy wiśnie lub inne owoce.