blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Przekładaniec w gorzkiej polewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto przekładane galaretka porzeczkową nasączone rumem i oblane gorzka czekoladą.

Przekładaniec w gorzkiej polewie

Składniki:

Przekładaniec w gorzkiej polewie

 

Sposób przygotowania:

Przekładaniec w gorzkiej polewie
Masło utrzeć w misce na puszystą masę, dodając stopniowo połowę cukru. Jajka umyć, rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać po jednym do masła, ciągle ucierając. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec resztę cukru, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Tortow-nicęnasmarować tłuszczem ¡oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, piec 30-40 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Ciasto wyjąć, ostudzić, przekroić na 2 placki. Rum zmieszać z wodą, nasączyć wierzch ciasta. Galaretkę podgrzać i posmarować nią spód, przykryć drugim plackiem. 2/3 czekolady rozpuścić w ciepłej kąpieli wodnej, posmarować wierzch i boki ciasta. Resztę czekolady zestrugać nożem na wiórki, posypać wierzch.