k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Przekładaniec z lina na omlecie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przekąska z lina, również specjalnie opracowana na konkurs, razem z Michałem Milewskim :D

Przekładaniec z lina na omlecie

Składniki:

Przekładaniec z lina na omlecie

 

  • Składniki na 5 porcji:
  • 500g filetu z lina(lub innej ryby)
  • 150g świeżego szpinaku
  • 100g sera Lazur(dowolny)
  • 175g śmietanki 36%
  • 75g mrożonych borowików
  • 50ml oleju
  • 2 jajka
  • 15g mąki

Sposób przygotowania:

Przekładaniec z lina na omlecie
Pokroić lina na odpowiednie porcje po 100g, lub na porcje po 50g, wtedy dajemy 2 kawałki na 1 osobę. Przyprawić solą i pieprzem. Na wierzchu położyć pokrojone w plastry borowiki, wcześniej lekko obsmażone i owinąć wszystko liśćmi szpinaku, również lekko podsmażonymi. Piec 15 minut w temperaturze ok 100°C Sos: Podgrzewamy śmietankę i dodajemy ser, doprawiamy sos do smaku. Możemy nalać go do kieliszka, aby zwiększyć efekt, wtedy każdy sam decyduje, czy chce sos czy nie. Możemy dodać więcej lub mniej sera, w zależności od tego czy wolimy łagodniejszy czy wyrazisty sos. Smazymy omlet, a następnie rozcinamy go tak, aby mieć dlugą tasiemkę i zwijamy, na nim układamy rybę. Możemy udekorować danie oliwą zmieszaną z posiekaną pietruszką

Na zdjęciu prezentuje się sos w postaci pianki z syfonu pod ciśnieniem. Jak pisałem, jest to praca konkursowa i musiała być bardziej efektowna, ale wariant z pianką jest oczywiście nieobowiązkowy