Sposób przygotowania:
przeklładaniec na kolorowym biszkopcie
Robimy dwa oddzielne biszkopty. Z trzech jaj ubijamy białko na sztywno. Dodajemy pół szklanki cukru. Następnie dodajemy 3 żółtka cały czas ucierając. Roztapiamy cztery łyżki masła. Odstawiamy do wystygnięcia. Do ubitych jaj przesiewamy 110 g mąki, jeden budyń waniliowy i dodajemy pół szklanki mąki. Delikatnie mieszamy w jedną stronę. Na koniec dodajemy dwie łyżki masła roztopionego. Tak samo robimy drugi biszkopt , z taką różnicą, że zamiast maku dodajemy czerwony kisiel - albo kilka kropel soku z buraków. Biszkopty pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku ok 30 minut. W połowie szklanki rozrabiamy budyń,, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Pozostałe mleko wraz z cukrami zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy zaczyn budyniowy i energicznie mieszamy. Do gorącego budyniu dodajemy po łyżce margaryny, cały czas ucierając. Odstawiamy do ostygnięcia. Na biszkopt makowy wykładamy połowę masy. Pokrywamy biszkoptem czerwonym. ( możemy go nasączyć - jak kto lubi :) ) I wykładamy pozostałą masę. Na masę ścieramy gorzką czekoladę - na tarce o grubych oczkach, Odstawiamy do lodówki na całą noc.