Sposób przygotowania:
Przepis na kruche ciasto np na tarte
Mąkę przesiewamy na blat, następnie masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki. Ucieramy ciasto między palcami dodajemy sól. Gdy masło połączy się z mąką dodajemy jajko i łyżkę wody bądź mleka i całość wyrabiamy. Gdy wszystkie składniki się połączą nie wyrabiamy ciasta już dość długo, formujemy kulkę. Następnie ciasto tniemy na 2 kawałki. Owijamy przeźroczystą folią spożywczą i wkładamy ciasto na godzinę do lodówki. Ciasto możemy później zamrozić i w zamrażarce przechowywać nawet 3 miesiące. Jeżeli chcemy je upiec na tartę rozwałkowujemy je, przenosimy na blachę tak aby brzegi ciasta wystawały poza formę, a następnie blachę wykładamy folią spożywczą świecącą warstwą w stronę ciasta i wysypujemy ziarnami grochu bądź fasoli. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Następnie ciasto wyciągnąć usunąć obciążenie a potem włożyć ponownie na 15 minut.